Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Deze week in NHD Gezond: contactlenzen

Rob Wouters, oogarts bij Oogcentrum Noordholland, beantwoordt deze week in NHD Gezond drie vragen over contactlenzen.

Contactlenzen zijn niet meer weg te denken uit de wereld. Veel mensen maken gebruik van dit product. Er zijn veel verschillende lenzen. Denk aan: harde lenzen, zachte lenzen, maandlenzen, daglenzen, op maat gemaakte lenzen. Hoe weet je welke lens bij jou past? Ga naar een gediplomeerd contactlensspecialist. Hier wordt een topografie van het oog gemaakt en wordt advies gegeven, welk type voor u geschikt zal zijn.

Indien u lenzen via internet bestelt, is het ook belangrijk elk half jaar een contactlenscontrole uit te laten voeren. Ook al heeft u geen klachten. Misschien zit de lens wel te strak of laat deze te weinig zuurstof door. Dat kan er op termijn allemaal voor zorgen dat er een infectie ontstaat met soms blijvende schade aan het oog. En laat dit nou in de meeste gevallen te voorkomen zijn door controles uit te laten voeren.

 

1. Ik draag zuurstofdoorlatende harde lenzen. Bij vochtig en koud weer beslaat mijn linkerlens. De opticien zegt dat mijn lens goed op het oog zit en heeft er geen verklaring voor. Weet u hoe dit kan en of er een oplossing is? Lenzen mogen toch niet beslaan, zoals bij een bril?

Dit is een lastige vraag, omdat er van afstand niet gekeken kan worden naar het oog zelf en de contactlenspassing. Mogelijk kan het te maken hebben met de passing, de vloeistof, de kwaliteit van de lens, traanfilminstabiliteit oftewel de verdamping van de traanfilm.

Bij koud weer is het mogelijk dat de traanfilm sneller verdampt dan gemiddeld, waardoor een wazig beeld ontstaat. Vaak wordt het wazige beeld beter na een aantal keer goed knipperen. Wat kan helpen is elke dag de ooglidranden schoonmaken. Doe dit door warme kompressen te gebruiken op gesloten ogen en vervolgens de oogleden te masseren. U kunt bij uw contactlensspecialist laten controleren of u inderdaad last heeft van een instabiele traanfilm. Bij een ooglidontsteking is de Blephex-behandeling ook een optie.

 

2. Hoe bepaal je welke lenzen je moet dragen en wat zijn de gebruikersverschillen per soort (dag/nacht hard/zacht)?

Er zijn veel verschillende lenzen op de markt. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van zachte contactlenzen. De meest gebruikte zachte contactlenzen zijn siliconen-hydrogellenzen. Deze laten veel zuurstof door. De lenzen die u kunt kopen bij een drogist zijn over het algemeen de oudere types en laten minder zuurstof door. Bij een zachte lens kan er gekozen worden uit maandlenzen, tweewekelijkse lenzen en daglenzen. Welke lens het meest geschikt is, is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de vorm van uw oog, de omgevingsfactoren, maar ook hoe vaak en wanneer u lenzen wilt gaan dragen.

Gebruikersverschillen hierbij zijn dat daglenzen weggegooid worden na een dag dragen, waardoor de kans op een infectie vermindert. U draagt namelijk elke dag een schone lens. Bij tweewekelijkse- en maandlenzen is reinigen en hygiëne heel belangrijk.

Harde contactlenzen zijn over het algemeen wat kleinere lenzen en u voelt ze in het begin meer bewegen. In veel gevallen kan een harde lens wel een scherper en stabieler beeld geven. Bij een contactlensspecialist wordt er altijd een topografie gemaakt, dat is een meting van de vorm van het hoornvlies, om zo een goed advies in lenskeuze te kunnen geven. Deze lenzen kunnen afhankelijk van het materiaal één tot vier jaar mee. Ook hier is hygiëne dus heel belangrijk.

Tegenwoordig bestaan er ook nachtlenzen. Dit zijn harde zuurstofdoorlatende lenzen die de vorm van uw hoornvlies iets veranderen, waardoor u overdag zonder lenzen scherp kunt zien. Deze lenzen zijn beschikbaar tot een bepaalde sterkte. Bespreek dit met uw contactlensspecialist als u hier interesse in heeft en laat u informeren.

Ga altijd naar een contactlensspecialist en bespreek uw wensen. Hier hoort u de verschillende mogelijkheden wat betreft uw oog en samen kiest u voor de lens die het best bij uw wensen past.

 

3. Ik gebruik al jaren zachte lenzen van de Hema. De dag na een strandwandeling kon ik op de computer bij vlagen niets meer zien. Een soort waas, alleen dichtbij, niet veraf. Wat kan er met de lenzen zijn?

De reden dat u bij vlagen niets meer kon zien op het computerscherm, kan mogelijk een traanfilmprobleem zijn. Als mensen geconcentreerd achter een beeldscherm zitten, wordt knipperen weleens vergeten. De traanfilm verdampt en de contactlens droogt meer uit, dat zorgt voor wazig zicht.

Door een aantal keer goed te knipperen, wordt het traanlaagje weer even helder. Belangrijk bij beeldschermwerk is af en toe een micropauze. Dus kijk even in de verte en weg van het beeldscherm. Probeer af en toe bewust te knipperen.

Wat verder belangrijk is bij het dragen van contactlenzen, is het schoonmaken van de ooglidranden. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van de traanfilm en daardoor meer kijkcomfort. Ook goede hygiëne, dus het schoonmaken van de contactlenzen zelf, kan voor een betere kwaliteit van het zicht zorgen.

Lenzen kunnen tegenwoordig overal besteld worden. Belangrijk is dat er ieder half jaar een contactlenscontrole wordt uitgevoerd. Dit om het oog te controleren op problemen. Sommige problemen ontstaan pas jaren na verkeerd gebruik van contactlenzen. Een ontsteking aan het oog kan soms blijvende schade opleveren. Door tijdig te controleren kan dit vaak voorkomen worden.


Home // / Nieuws / Deze week in NHD Gezond: contactlenzen