Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Thema van deze week in NHD Gezond: Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een aandoening aan het oog waar veel mensen mee geconfronteerd worden. Oogarts Rob van Geest van Oogcentrum Noordholland is gespecialiseerd in het behandelen van deze kwaal. Hij beantwoordt drie vragen over dit onderwerp.

Maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, de macula luttel, of gele vlek. Vaak wordt maculadegeneratie ‘slijtage’ van het netvlies genoemd.

De macula zorgt voor het waarnemen van kleine details. Wat bijvoorbeeld noodzakelijk is voor het lezen van een boek of het herkennen van gezichten. Het afsterven van de centrale lichtgevoelige cellen wordt maculadegeneratie genoemd. Het scherpe zien verdwijnt en er blijft midden in het beeld een vlek achter.

1. Hoe erfelijk is maculadegeneratie?

Erfelijkheid speelt een rol. Bepaalde varianten in genen, voornamelijk in het CFH-gen en het AMRS/LOC-gen, geven een verhoogd risico op de ontwikkeling van maculadegeneratie. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld roken. Je genen kun je niet veranderen, dus mocht leeftijdsgebonden maculadegeneratie in de familie voorkomen, dan heb je een hoger risico. Een gezonde levensstijl is dan mogelijk nog belangrijker. Dus gezonde voeding, geen overgewicht, een goede bloeddruk en niet roken.

2. Wat zijn de symptomen van maculadegeneratie en hoe kan je dit bestrijden?

Symptomen kunnen zijn: waziger zicht, een centrale vlek in het beeld en vervorming van het beeld. Bij droge maculadegeneratie is er geen behandeling mogelijk; je kan de slijtage niet herstellen. Als er sprake is van de natte variant, waarbij er ongewenst bloedvaatjes gaan lekken of bloeden in de beschadigde macula, kan dit behandeld worden met vaatgroeiremmers door middel van injecties in het oog. Hiermee probeer je weer een droge situatie te bereiken, maar dit geeft geen genezing van de aandoening zelf.

3. Als maculadegeneratie is vastgesteld, heeft het dan nog zin om op 89 jarige leeftijd hiermee naar de oogarts te gaan?

Ook als 89-jarige heeft het zin om bij de oogarts onder controle te blijven. Een en ander is afhankelijk van de mate waarin het aanwezig is. En of er sprake is van (eerdere) natte maculadegeneratie. Sowieso is het raadzaam om bij acute verslechtering van het zicht en/of toename van de beeldvervorming contact op te nemen met uw oogarts.

Oogcentrum Noordholland heeft een team aan oogartsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van deze chronische aandoening. Met verfijnde apparatuur zoals de Optical Coherence Tomograph (OCT) en de mogelijkheid tot het maken van een Fluorescentieangiogram (FAG) kan de juiste diagnose gesteld worden. Mocht u onverhoopt de zogeheten natte vorm van maculadegeneratie hebben, dan is een behandeling met intra-vitreale injecties (injecties met medicatie in het zogeheten glasvocht van het oog) noodzakelijk.

Bij Oogcentrum Noordholland worden deze injecties onder de meest steriele omstandigheden op het operatiecomplex uitgevoerd.


Home // / Nieuws / Thema van deze week in NHD Gezond: Maculadegeneratie