Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

BlephEx als behandeling voor Meiboomklierdisfunctie?

Verschenen in het blad Contactlensinside: artikel over BlephEx

 

BlephEx als behandeling voor Meiboomklierdisfunctie?

 

Behandelingen voor Meiboomklierdisfunctie
In mijn vorige columns schreef ik over Intense Pulsed Light (IPL) en Lipiflow als mogelijke behandeling voor Meiboomklierdisfunctie (MGD). In deze column wil ik een andere, relatief nieuwe behandelmethode centraal stellen, namelijk BlephExTM. De BlephEx behandeling is beschikbaar in Nederland en wordt in verschillende praktijken in Nederland aangeboden. De BlephEx methode wordt ook gebruikt als behandeling voor blepharitis en Demodex en ondanks dat deze aandoeningen vaak hand in hand gaan wil ik me in deze column beperken tot het effect op MGD.

Wat is BlephEx en hoe werkt het?
BlephEx is een methode die in zekere mate gebaseerd is op mechanisch manueel lid ‘debridement’, ofwel het wegschrapen van gekeratiniseerde cellen op de ooglidrand. In 2013 publiceerden Korb & Blackie1 een artikel dat aantoonde dat na manuele ‘debridement’ van de ooglidrand, met een golfvormige spatel, de Meiboomkliertjes beter functioneerden en droge ogen symptomen verminderden.1

De commercieel verkrijgbare BlephEx, afgekort van ‘blepharoexfoliation’, is ontwikkeld door Rysurg (Lake Worth, Florida, USA).2 De BlephEx methode scrubt als het ware de ooglidrand met een ‘medical grade’ wegwerp micro- sponsje dat ronddraait over de ooglidrand en wimpers, om olie en vuil te verwijderen van de ooglidrand. Om de bacteriële lading op de ooglid rand te verminderen wordt het sponsje gedoopt in een commercieel verkrijgbaar ooglidschoonmaakvloeistof.2 De procedure doet een beetje denken aan een electrische tandenborstel voor de oogleden. De behandeling duurt ongeveer 5 min per oog.

Wat is er bekend in de literatuur?
Over IPL en LipiFlow is meer literatuur te vinden dan over de BlephEx methode, terwijl alle drie de methoden ongeveer net zolang commercieel verkrijgbaar zijn. Er zijn geen peer-reviewed publicaties over BlephEx te vinden. Wel zijn er een aantal abstracts en editoral-reviewed publicaties verschenen in de afgelopen jaren.

Wat zijn de resultaten van de BlephEx behandeling?
Het bewijs is flinterdun, maar op basis van twee abstracten heb ik toch de resultaten van een BlephEx behandeling kunnen indelen in comfort, Meiboomklierfunctie, en Meiboomkliermorfologie.

Comfort
Een abstract van Narayanan et al.3 beschreef een studie waarin 20 patiënten warme compressen kregen (2 maal per dag) en 20 patiënten een enkele behandeling met BlephEx ondergingen. Na 1 maand had de BlephEx groep en de warme compressen groep significant minder droge ogen klachten (de ‘Ocular Surface Disease Index’ score was lager) vergeleken met het eerste bezoek. Details over dit onderzoek, zoals bijvoorbeeld inclusie criteria, informatie over hoe vaak de participanten in de warme compressen groep echt de compressen hebben gebruikt etc., zijn niet bekend, omdat alleen een abstract gepubliceerd is over dit onderzoek. Dezelfde onderzoeksgroep4 heeft ook een abstract gepubliceerd over een studie waarin patiënten met MGD een eenmalige behandeling ontvingen met BlephEx. Vier weken later bleek dat de patiënten minder droge ogen klachten hadden (de ‘Ocular Surface Disease Index’ score was lager) vergeleken met het eerste bezoek.4

Meiboomklierfunctie
Er is geen informatie over Meiboomklierfunctie na behandeling met BlephEx bekend. Wel beschreef de abstract van Narayanan et al.3 dat na 1 maand een verbetering in Tear Break-Up Time was waargenomen in de BlephEx groep, maar niet in de warme compressen groep. Deze bevinding werd bevestigd door Conner et al.4 Zijn patiënten met MGD hadden een maand na behandeling ook een verbeterde Tear Break-Up Time.

Meiboomkliermorfologie
Het abstract van Narayanan et al.3 toonde aan dat 1 maand na behandeling de BlephEx groep een verminderde blepharitis en MGD-score (Efron scale) had vergeleken met het eerste bezoek. Ook bleek de BlephEx groep een significant betere blepharitis en MGD-score (Efron scale) te hebben dan de warme compressen groep. Dit werd wederom bevestigd door Conner et al.4 Ook zijn resultaten lieten een verminderde blepharitis en MGD-score (Efron scale) zien vergeleken met het eerste bezoek.4

Is BlephEx veilig?
Er is geen abstract of artikel te vinden dat incidenten of ernstige bijwerkingen heeft gerapporteerd. De BlehpEx behandeling lijkt een veilige behandeling te zijn. Het wordt aangeraden om een zachte contactlens te dragen om de cornea te beschermen tegen beschadiging in het geval dat het roterende sponsje per ongeluk de cornea aanraakt. Een druppel met verdoving in het oog en/of een wattenstaafje met verdoving op de ooglidrand kan worden aangebracht voordat de procedure uitgevoerd wordt. Voor elke patiënt zijn 4 sponsjes nodig.

Conclusie
Over het algemeen lijkt BlephEx een goede optie te zijn voor behandeling van Meiboomklierdisfunctie. De behandeling lijkt zeker een maand effect te hebben, maar of het langer klachtenvermindering geeft, is niet bekend. Het zou een behandeling kunnen worden die vergelijkbaar is met het schoonmaken van tanden bij de tandarts of mondhygiënist. Wellicht in combinatie met warme compressen, tea tree olie of de procedures beschreven in de voorgaande colums. Het is een relatief goedkope procedure, dus als de verzekering de behandeling niet zou vergoeden, zou het toch nog betaalbaar kunnen zijn. Is BlehpEx dan de eerste keus behandeling voor MGD? Ondanks dat er nog niet zoveel onderzoek is gedaan naar de effecten van BlephEx, lijken de resultaten, die er zijn, veelbelovend. Verder onderzoek is nodig om uit te vinden welke patiënten en welke gradatie van MGD het meest geschikt zijn voor deze behandeling.

Literatuur:
1. Korb, D. & Blackie, C. Debridement-scaling: a new procedure that increases Meibomian gland function and reduces dry eye symptoms. Cornea (2013).
2. Kabat, A. A new tool for managing ocular surface disease. (2015).
3. Narayanan, S., Connor, C., Choat, C., Ramirez, K., Rosenberg, B., BlephEx vs Warm Compress – how do they compare? Optom Vis Sci 92, E-abstract 150012 (2015).
4. Connor, C.G., Choat, C., Narayanan, S., Kyser, K., Rosenberg, B. and Mulder, D. Clinical Effectiveness of Lid Debridement with BlephEx Treatment. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 56, 4440–4440 (2015).


Home // / Nieuws / BlephEx als behandeling voor Meiboomklierdisfunctie?