Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Aandoeningen

Zoekresultaat

Narcose

Wat is Narcose?

Binnenkort ondergaat u in het Oogcentrum Noordholland een operatieve ingreep waarvoor algehele anesthesie (narcose) nodig is. U heeft op de polikliniek Anesthesie een gesprek gehad met een van de anesthesiologen. Dit hoeft niet dezelfde anesthesioloog te zijn die u de anesthesie zal geven. In deze folder zetten we de informatie nog even op een rijtje.

Anesthesie is de verzamelnaam voor alle soorten verdoving en betekent letterlijk gevoelloosheid. De anesthesioloog is de medisch specialist die de verdoving en alles wat daarmee samenhangt verzorgt. Dankzij de anesthesie voelt u geen pijn tijdens de operatie. Anesthesie is echter veel meer dan alleen de verdoving. De anesthesioloog bewaakt en corrigeert alle belangrijke lichaamsfuncties, zoals de ademhaling en de bloedsomloop, tijdens en direct na de operatie. Tijdens de gehele operatie wordt u nauwgezet gecontroleerd door de anesthesioloog en zijn assistent.

Oorzaken

U moet onder narcose omdat de operatie die u ondergaat niet onder lokale anesthesie uitgevoerd kan worden. In enkele gevallen gaat u onder narcose omdat dat uw specifieke wens is bij een operatie die normaliter wel onder lokale anesthesie gedaan kan worden.

De behandeling

De narcose
U wordt onder algehele anesthesie geopereerd. U krijgt via een infuus anesthesiemiddelen ingespoten, waardoor u snel in een diepe slaap (narcose) valt. Tijdens de gehele operatie wordt continue een slaapmiddel en een pijnstillend middel toegediend. Deze middelen werken snel en kort, zodat u weer vlug wakker bent zodra de operatie klaar is. Uw conditie wordt continue gecontroleerd door de anesthesioloog en de anesthesie-assistent met behulp van speciale apparatuur. Zo kunnen zij als het nodig is meer of minder anesthesiemiddelen toedienen en/of bepaalde lichaamsfuncties tijdelijk overnemen. Vaak zal er een buisje in de mond of luchtpijp ingebracht worden om de ademhaling over te kunnen nemen. Aan het einde van de anesthesie, terwijl u nog slaperig bent, wordt dit weer verwijderd.

Voor de operatie
Als u aan de beurt bent komt u op de operatieafdeling in de ontvangstruimte op een brancard te liggen. U krijgt operatiekleding aan (zorg zelf voor makkelijk zittende kleding!), wordt dan aan de hartmonitor aangesloten en er zal een infuus ingebracht worden. U wordt door de anesthesiemedewerker opgehaald en naar de operatiekamer gebracht.

Na de operatie
Direct na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. De anesthesie-assistent houdt voortdurend uw toestand in de gaten. Als u hier aankomt heeft u meestal nog een infuus in. Als u pijn heeft, krijgt u hier pijn stillende medicijnen toegediend. Zo ook als u misselijk bent. Uw familie wordt er dan van op de hoogte gebracht, dat uw operatie klaar is. U blijft enige tijd in de uitslaapkamer voordat u weer naar huis mag

Mogelijke complicaties

Na het ontwaken kunt u last hebben van keelpijn, spierpijn of pijnlijke gewrichten. Dit komt doordat u tijdens de gehele operatie steeds in dezelfde houding heeft gelegen. Een enkele keer kunt u misselijk zijn van de narcose. De anesthesiemiddelen die tegenwoordig gebruikt worden zijn erg snel uitgewerkt en hebben het lichaam binnen één dag vrijwel geheel verlaten. Uw lichaam heeft echter nog enkele dagen tot weken nodig om volledig van de operatie te herstellen.
Door de algehele anesthesie kunnen complicaties ontstaan. Zo kunnen allergische reacties op de medicijnen optreden. Daarnaast kan uw gebit beschadigd raken door het inbrengen van het kunststofbuisje in uw keel. Dit geldt met name wanneer uw gebit in minder goede staat is.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Om de anesthesie zo goed en zo veilig mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt.

Nuchter zijn
Nuchter zijn betekent niet eten, niet drinken, geen kauwgom eten en niet roken. Het is noodzakelijk dat u tijdens de narcose een lege maag heeft. Zo kan worden voorkomen dat u tijdens de ingreep gaat braken, waarbij voedsel in de longen kan komen. Dit kan namelijk een levensbedreigende longontsteking veroorzaken. Een operatie zonder spoedindicatie wordt uitgesteld als blijkt dat u niet nuchter bent!

Vanaf wanneer nuchter?
Operatie ‘s ochtends (vóór 12.00 uur): vanaf middernacht vóór de operatie niet meer eten, drinken, kauwgom en roken.
Operatie ’s middags (ná 12.00 uur): na 8.00 uur ‘s morgens niet meer eten en drinken nadat u een licht ontbijt heeft gebruikt (een kopje thee zonder melk en een beschuitje met een beetje jam). Roken en kauwgom mag u nu niet meer vanaf ‘s nachts 24.00 uur.

Medicatie
U kunt uw medicatie gewoon blijven innemen op het voor u gebruikelijke tijdstip. In uitzonderlijke situaties moet bepaalde medicatie gestaakt worden. Er wordt dan persoonlijk contact met u opgenomen.

Niet roken, geen kauwgom
Roken zorgt ervoor dat er meer maagzuur wordt geproduceerd. Daarom mag u voor een narcose niet meer roken vanaf middernacht voor de operatie. Om dezelfde reden mag u vanaf 24:00 uur geen kauwgom meer kauwen of zuurtjes innemen.

Geen sieraden, nagellak e.d.
U wordt verzocht geen sierraden, nagellak, kunstnagels, piercings, make-up en contactlenzen te dragen. Smeer uw gezicht en uw handen niet in met vette crème. Kunstgebit, bril en gehoorapparaat hoeven niet verwijderd te worden. Neemt u echter wel een eventuele brillenkoker of gebittenbakje, voorzien van uw naam, mee naar de operatiekamer.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Na de narcose mag de patiënt niet deelnemen aan het verkeer. Hij of zij moet dus na de behandeling onder begeleiding naar huis gebracht worden.

Instructies voor thuis na de behandeling

Alhoewel de medicijnen die gebruikt worden bij een narcose snel het lichaam weer verlaten, kunt u de eerste 24 uur wat verward of moe zijn. Houdt u daarom de eerste 24 uur rust en zorg dat er iemand in de buurt is. Neem 24 uur niet deel aan het verkeer en ga niet aan het werk. Afhankelijk van hoe u zich voelt kunt vrij snel weer gewoon eten of drinken. Als u pijn ervaart, kunt u paracetamol innemen. Deze is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews


Home // / Aandoeningen / Narcose