Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Aandoeningen

Zoekresultaat

Cornea erosie

Wat is Cornea erosie?

Het hoornvlies is het doorzichtige, voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnenkomt. Dit deel ligt voor de iris. Het buitenste deel van het hoornvlies is bedekt met een dun laagje, het epitheel. Een cornea erosie is een beschadiging van het epitheel van het hoornvlies.

Oorzaak

De oorzaak kan divers zijn. Over het algemeen is er iets in het oog gekomen wat de erosie heeft veroorzaakt. Voorbeelden hiervan zijn: een nagel, een takje, zand of een ander “vreemd voorwerp”. Soms kan een erosie ontstaan bij dragen van contactlenzen of na hard in het oog wrijven.

Symptomen

Omdat in het hoornvlies veel zenuwen lopen is zo’n erosie zeer pijnlijk, vooral bij knipperen. Daarbij kunt u last hebben van roodheid, tranen en lichtschuwheid. Ook kan de gezichtsscherpte van het oog verminderd zijn. Vaak vindt men het prettig het oog gesloten te houden en een zonnebril te dragen.

Mogelijke behandeling

De cornea erosie wordt behandeld met een antibiotische oogzalf. Meestal wordt er een oogverband aangelegd, om knipperen te voorkomen. De volgende dag mag u het oogverband verwijderen maar u blijft de zalf gedurende enkele dagen tot een week te gebruiken, volgens voorschrift van uw oogarts. Soms wordt er, bij een terugkerende erosie, gekozen voor een bandagelens. Dit is een zachte contactlens die als verband dient. Op beide manieren krijgt het oog rust, waardoor het hoornvlies over het algemeen het snelst geneest.

Voor het onderzoek worden vaak verdovende druppels gegeven, maar deze zijn niet geschikt als behandeling. Bij herhaaldelijk gebruik werken ze de genezing juist tegen. Tegen de pijn kunt u het best gangbare pijnmedicatie als paracetamol gebruiken.
In de meeste gevallen is een verdere controle niet nodig, het kan echter zo zijn dat de oogarts u toch nog een keer terug wil zien.

Welke resultaten kunt u verwachten van uw behandeling

In de meeste gevallen is het hoornvlies binnen een week genezen. Soms kan het voorkomen dat een erosie spontaan terugkomt.

Mogelijke complicaties

Na het indruppelen van oogdruppels en/of zalf kan het zicht tijdelijk verminderd zijn (zie bijsluiter in de verpakking).
Over het algemeen is er een kleine kans op bijwerkingen. Er bestaan echter ook medicijnen met een grotere kans op bijwerkingen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter.

Bij het gebruik van oogdruppels kan de kans op lichamelijke (systemische) bijwerkingen aanzienlijk worden verminderd door het dichtdrukken van de traanbuis na het druppelen. Hierdoor vloeit er minder oogdruppelvloeistof af naar de neus- en keelholte, zodat er minder werkzame stof wordt ingeslikt. De kans op bijwerkingen wordt gewoonlijk groter bij hogere doseringen.

Wanneer er tijdens het gebruik van een medicijn effecten optreden die u niet kent, verwacht of vreemd vindt, kan dat wijzen op: (1) een bijwerking, (2) een wisselwerking van dit medicijn met een ander medicijn, (3) overgevoeligheid of (4) een allergische reactie. Neemt u in dat geval contact met ons op.

Bij bacteriële ingroei kan het hoornvlies ernstig geïnfecteerd raken. Aan de buitenkant is dan een witte vlek (een ulcus) op het hoornvlies zichtbaar. Het oog produceert daarbij veel afscheiding als gelig slijm en tranen. Wanneer uw klachten niet binnen een week na behandeling verminderen of wanneer u twijfelt over het effect van de behandeling, neemt u dan contact met ons op.

Instructies voor thuis voorafgaand aan de behandeling

Geen.

Instructies voor begeleiding, opvang en vervoer

Met een zalfverband op uw oog mag u niet zelf autorijden. Tevens kan het zien van diepte verminderd zijn.

Instructies voor thuis na de behandeling

Wrijven in het oog kan het genezingsproces vertragen, opnieuw pijn veroorzaken en een nieuwe behandeling met zalf en/of verband nodig maken. Voor het aanbrengen van de zalf, dient u de handen te wassen en goed te drogen.

Niet alle informatie in deze folder is noodzakelijk op u van toepassing. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan aan uw oogarts, optometrist of orthoptist.


Oogcentrum Noordholland vertelt u graag meer

Bekijk onderstaande video om goed voorbereid naar Oogcentrum Noordholland te gaan. Heeft u vragen naar aanleiding van deze informatie belt u ons dan gerust. De medewerkers van Oogcentrum Noordholland staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op uw vragen.


Oogcentrum Noordholland
Gildestraat 10
1704 AG Heerhugowaard

Telefoonnummer: 088-9191800
E-mail adres: info@oogcentrumnoordholland.nl

Openingstijden:
ma-vr 8.00-16.30 uur

Voor spoed zijn wij 24 uur bereikbaar 088-9191800


Meer informatie?

Neem contact op.

Klantervaringen:
Bekijk hier onze reviews


Home // / Aandoeningen / Cornea erosie