Passantentarief Huisarts Optometrist/Opticien Time out procedure

Deze week in NHD Gezond: het rode oog

In samenwerking met Rob Wouters, oogarts bij Oogcentrum Noordholland, besteedt NHD Gezond deze week aandacht aan het rode oog.
 
Het rode oog heeft vele verschijningsvormen en kan er erg imposant en afschrikwekkend uitzien.
Een groot deel van het wit van het oog of zelfs al het wit van het oog kleurt dan rood. Dit is een egale bloeding onder het slijmvlies van het oog en hoewel indrukwekkend onschuldig. Deze egale bloeding wordt ook wel een hyposfagma genoemd. Vrijwel altijd is één oog getroffen en de roodheid verdwijnt binnen 2 tot 3 weken.
Uiteraard kan een dergelijke bloeding ook optreden na een ongeval zoals een tennisbal op het oog of na flink hoesten, braken of persen.
 
Ook een aandoening van de oogleden (blepharitis), aandoeningen van het hoornvlies (een staalsplinter erop) of aandoeningen van het regenboogvlies in het oog kunnen een rood oog veroorzaken.
 
In alle gevallen raden wij u aan om het oog te laten nakijken door een oogspecialist; huisarts, optometrist of oogarts. De laatste kan alleen gezien worden na een verwijzing van uw huisarts.
 
Vraag 1
Wat is de oorzaak van rode ogen?
 
Roodheid van de ogen kan ontstaan door irritatie, bijvoorbeeld door een staalsplinter, maar veel vaker door een ontsteking zoals bij een bacteriële infectie. Alle structuren van het oog kunnen, wanneer deze ontstoken zijn, een rood oog geven.
Een ooglidrandontsteking (blepharitis) leidt tot een slechte kwaliteit traanfilm waardoor het oog uitdroogt en in reactie daarop wordt uw oog rood. Blijft de traanfilm slecht van kwaliteit dan kunnen schaafwondjes op het hoornvlies ontstaan. Dit voelt alsof er iets inzit. Het is te vergelijken met lasogen of sneeuwblindheid.
 
Uiteraard kan ook een virus van buitenaf de reden zijn. Adenovirale infecties zijn zelfs erg besmettelijk waardoor meestal beide ogen zijn aangedaan. Eerst het ene oog en dan enkele dagen later beide ogen. De ogen zitten dichtgeplakt en de oogleden zien er dik en gezwollen uit. Hoewel zeer onaangenaam is deze aandoening relatief onschuldig. Let op bij een vies rood oog bij baby’s: altijd een oogspecialist laten meekijken.
 
Soms krijgen oogleden een afwijkende stand. Meestal door slapte van de spiertjes waardoor de ooglidand naar binnen krult of naar buiten gaat krullen. Erg irritant is het naar binnen krullen van de lidrand van het onderooglid waardoor de wimpers over het oog schuren. U begrijpt dat dit niet goed is. Vaak moet dit operatief verholpen worden.
 
Hoewel ik hier niet volledig kan zijn, zijn dit wel de meest voorkomende redenen. Uiteraard is het altijd goed om een oogspecialist te bezoeken.
 
Vraag 2
Ik heb regelmatig last van rode ogen. Ook draag ik lenzen. Kan hier een verband tussen zitten en wat is dat verband?
 
Door het langdurig dragen van contactlenzen kan er een zuurstof tekort aan het oppervlak van het hoornvlies ontstaan. Dit kan zowel bij harde als zachte lenzen optreden. Het hoornvlies (de cornea van het oog) gaat reageren waardoor er bloedvaatjes gaan ingroeien in het hoonvlies; er kan pannus ontstaan. Deze ontstekingsreactie is progressief tenzij de veroorzaker wordt weggenomen. Contactlensspecialisten moeten hier bij de controles goed naar kijken. Adviezen die zij kunnen geven zijn: ander type lenzen proberen, de draagtijd verkorten of gewoon tijdelijk stoppen met het dragen van de contactlenzen. Ook wordt wel geadviseed andere contactlens vloeistof te gaan gebruiken. Mogelijk bent u ergens allergisch voor. De contactlensspecialist kan dit bekijken aan de binnenzijde van uw bovenooglid.
 
Blijft de roodheid aanwezig ondanks deze maatregelen aarzel dan niet om een optometrist of oogarts te bezoeken. Loop geen risico’s bij de combinatie contactlenzen en een rood oog!
 
Vraag 3
Ik heb vaak last van rode ogen. Wat kan ik hieraan doen?
 
Het is heel belangrijk te weten waarom u vaak rode ogen hebt en of er bijkomende klachten zijn. De oorzaken variëren nogal. Gaat het rode oog samen met veel traanklachten denk dan aan bijvoorbeeld een verstopte traanbuis. Kijk goed naar de randen van de oogleden; krullen deze om? Naar binnen dan schuren de wimpers over het hoornvlies of naar buiten dan droogt het slijmvlies uit.
Hoewel u zelf veel kunt beredeneren is alles wat vaak voorkomt een reden om eenmalig een goede analyse te laten doen. Weet u wat de reden is, dan kunt u ook veel gerichter een advies opvolgen.

Home // / Nieuws / Deze week in NHD Gezond: het rode oog